سوربیتول شیرین کننده ای است که در اکثر مواد غذایی با برچسب بدون قند یافت می شود و یک ماده افزودنی حافظ رطوبت و بهبود دهنده بافت است که طعم شیرین و دلپذیری دارد.

این ماده در بدن موجودات زنده توسط آنزیمی به نام سوربیتول دهیدروژناز تجزیه شده و به فروکتوز تبدیل می شود. فروکتوز در کبد به گلوکز ، گلیکوژن ، لاکتات و دی اکسیدکربن تبدیل می شود.  همانطور که می دانید گلوکز ساده ترین منبع انرژی در بدن است و گلیکوژن شکل ذخیره  شده گلوکز در بدن است که در کبد و عضلات یافت می شود.

لاکتات و دی اکسیدکربن هم به ترتیب از راه ادرار و تنفس از بدن دفع می شوند. بنابراین با مصرف این ترکیب هیچ ماده عجیب و خطرناکی در بدن شکل نمی گیرد و همین مسئله باعث استفاده گسترده این قند الکلی در صنایع غذایی و دارویی شده است.

 نکته :

شیرینی آن حدود ۶۰ درصد ساکاروز است به محلول ۷۰ درصد آن می توان ۱/۵ درصد سدیم ساخارین یا آسپارتام اضافه نمود.

سوربیتول توسط مخمرها تخمیر نمی گردد و در برابر حرارت پخت ثبات دارد. جذب آن در دستگاه گوارش بسیار ضعیف میباشد .

سوربیتول رطوبت را در خلال نارگیل و آب نباتها حفظ می نماید. به آشامیدنی های کم کالری جهت ایجاد پیکره و بهبود مزه اضافه می شود.

در روده کوچک جذب کم شده و بنابراین آن را به روده بزرگ می فرستد، جایی که باکتری های مفید روده آنرا به گازها و اسیدهای چرب کوتاه تخریب می کند که می توانند جذب شوند و انرژی کمی فراهم کنند.

سوربیتول می تواند ۲/۶ کیلو کالری در گرم انرژی فراهم کند.

در فراورده های رژیمی و کم کالری مانند آبنبات بدون شکر و آدامس نیز کاربرد دارد.

به عنوان اصلاح کننده کریستالیزاسیون در شکر ترم مخصوصی شیرینی سازی استفاده می شود. سوربیتول براساس ترکیب شیمیایی که دارد در بدن بدون حضور انسولین متابولیسم میگردد.

به همین دلیل برای افراد دیابتی مناسب است و قند مخصوص این بیماران می باشد. به همین دلیل در محصولات صنایع پخت جهت این بیماران استفاده میگردد .

سوربیتول جهت تثبیت رطوبت در تولید شیرینی و کیک و کلوچه کاربرد دارد. شیرینی سوربیتول حدود نصف قند است .

در فراورده های دارویی و لوازم آرایشی و بهداشتی نیز کاربرد فراوانی دارد .

اگر بیش از حد مصرف شود، می تواند اسهال ایجاد کند. بر اساس منابع پزشکی ، آستانه تحریک برای مردان سالم ۰/۱۷گرم به ازای هر کیلوگرم است و در ن ۰/۲۴ گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن است


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها